Tuesday, 31 May 2011

KEK KARAMEL PELANGI

 COMBINATION YANG SANGAT MANTAP... CARAMEL + PUDING + KEK.. MAKAN PULAK SEJUK-SEJUK.. SEDAPNYA...  ARITU BUAT, TAK SEMPAT NAK SEJUK DAH KENA NGAP... PETANGNYA SAYA BUAT LAGI SEBIJI... PUN SAMA.. SEMPAT SNAP GAMBAR MASA SEBELUM DITERBALIKKAN JER. GAMBAR YANG DAH DITERBALIKKAN TAK SEMPAT... 


(Loyang saiz 7x7)
(A) - BAHAGIAN GULA HANGUS
      2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan.
. (biar gula hancur n wrna tukar jd perang) biarkan dia sejuk after dah perang. 
(B) – BAHAGIAN TENGAH (KARAMEL)
      1/2 tin susu cair FN... (blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70 gm gula kastor
      1/2 SK esen vanilla
      3 biji kuning telur (klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)
(C) – LAPISAN KEK
      140 gm tepung gandum
      70 gm gula kastor
      3 biji kuning telur
      135 ml air biasa
      1 sk baking powder
      45 ml minyak masak
(D) – CARA BUAT MERINQUE
      6 biji putih telur
      70 gm gula kastor
      1 sk krim of tartar

CARA MEMBUAT
©      Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye
©      Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi
©      Pukul bahan (C)
©      Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat letak atas kepala pun dia x jatuh...hehe
©      Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati
©      Bahagikan kpd beberapa bahagian letakkan pewarna
©      Masukkan ke dalam loyang
©      Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180C
©      Bila masak, angkat dan rest 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi
©      Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2

** P/S : NAK SENANG, SAYA BUAT (A) PASTU (D)... KEMUDIAN BARU BUAT (B) DAN (C)

No comments:

Post a Comment